Αμπελοφάσουλα με φρέσκια ντομάτα


Υλικά (για 4 άτομα):
1 κιλό αμπελοφάσουλα
3 σφιχτές ντομάτες
½ μάτσο λευκό φρέσκο κρεμμυδάκι
1 σκελ. σκόρδο
ξύσμα 1 λεμονιού
καλό ξίδι και ελαιόλαδο (1 προς 4)
αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση αρωματικό Γουινέας)
½ κ.τ.γ. σουμάκι ή παραπάνω ξίδι
1 κ.τ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο

Διαδικασία:

Ανάλογα με το πόσο φρέσκα και ψιλά είναι τα αμπελοφάσουλα, τα μαγειρεύουμε στον ατμό και τα μεγαλύτερα τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Ενα άλλο μυστικό είναι, μόλις τα σουρώσουμε, να τα ραντίσουμε με λίγο ξίδι, να τα αλατίσουμε ελαφρώς και να τα αφήσουμε να κρυώσουν έτσι, διότι μαλακώνουν περαιτέρω.

Αν όμως θέλουμε να κρατήσουμε το χρώμα, τότε πρέπει να τα κρυώσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, ξεφλουδίζουμε τη σκελίδα σκόρδου και την κοπανάμε, με την οποία τρίβουμε τη σαλατιέρα που θα βάλουμε τη σαλάτα.

Βάζουμε τα φασολάκια, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το αλάτι και το κρεμμύδι, ραντίζουμε με ξίδι και τοποθετούμε τη σαλάτα μας για 2 ωρίτσες στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά. Εάν έχουμε καρυδέλαιο, δεν διστάζουμε να προσθέσουμε 2 κουταλιές, μειώνοντας την ποσότητα ελαιολάδου. Σε αυτήν τη σαλάτα ταιριάζουν και ξηροί καρποί τριμμένοι, όπως φουντούκια τριμμένα ή φιστίκια Αιγίνης.

Από τον Αλέξανδρο Γιώτη (Περιοδικό Κ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου