9 οκτωβριού - Παγκόσμια Ημέρα Αυγού


Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία(περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg).
Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL). Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη).
Σύνθεση του λεύκωμα:
* Νερό 85-90%
* Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
* Λίπος 0,25%
* Τέφρα 0,6%
* Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
* Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

Συστατικά κρόκου

* Νερό 45-51%
* Πρωτεΐνες 16-17%
* Λίπος 31-36%%
* Τέφρα 1,3%
* Υδατάνθρακες 0,2-1,1%
Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρμ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα (16,3 γρμ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D)Είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου. Επίσης, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Από www.vita.gr:
Για όμορφη σιλουέτα
Το αυγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες, επειδή, ενώ έχει λίγες θερμίδες (70-80 kcal), προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (το 2007) στο επιστημονικό περιοδικό «FASEB», η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα! Στη μελέτη συμμετείχαν 160 υγιείς εθελοντές που έκαναν δίαιτα και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Oι εθελοντές της πρώτης ομάδας έτρωγαν 2 αυγά στο πρωινό τους, 5 μέρες την εβδομάδα, ενώ αυτοί της δεύτερης ομάδας έτρωγαν 1 ψωμάκι (bagel) με τις ίδιες θερμίδες. Το εντυπωσιακό είναι ότι εκείνοι που έτρωγαν αυγά έχασαν το διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με τους άλλους. Μάλιστα, αδυνάτισαν ιδιαίτερα στην κοιλιά - παρατηρήθηκε κατά 83% μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια της μέσης τους, σε σχέση με τους εθελοντές της δεύτερης ομάδας. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές της χοληστερίνης στους συμμετέχοντες και των δύο ομάδων!
Για γερά μάτια
Η συστηματική κατανάλωση αυγών φαίνεται ότι προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλι-ση της ωχράς κηλίδας (ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση). Η προστατευτική δράση του αυγού σχετίζεται με την υψηλή του περιεκτικότητά σε λουτεΐνη (καροτενοειδές). Αν και η πλουσιότερη πηγή λουτεΐνης είναι το σπανάκι, εντούτοις φαίνεται ότι η λουτεΐνη στον κρόκο του αυγού απορροφάται περισσότερο, ίσως επειδή είναι λιποδιαλυτή ουσία και το αυγό περιέχει λιπαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου