Ραγκού με κοτόπουλο

Υλικά για 8 άτομα
8 στήθη κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα και τα κόκαλα, κομμένα στα τρία
8 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
25 γραμμ. βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
450 γραμμ. μικρές πατάτες, κομμένες στη μέση
450 γραμμ. μικρά καρότα (ελαφρά ξυσμένα με το μαχαίρι)
3 κ.σ. αλεύρι
1½ κ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
430 ml λευκό ξηρό κρασί
250 γραμμ. σπαράγγια (χωρίς το κάτω μέρος τους)
250 γραμμ. φρέσκα κουκιά, καθαρισμένα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
100 ml κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. χοντροκομμένο μαϊντανό και μερικά φυλλαράκια δυόσμου
αλάτι και πιπέρι

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα φαρδύ σκεύος και αρχίζετε να σοτάρετε το κοτόπουλο, λίγο λίγο, για 3-4 λεπτά, έως ότου σχηματίσει μια ρόδινη κρούστα. Το βγάζετε από το τηγάνι και το διατηρείτε ζεστό. Ρίχνετε στο σκεύος τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατατούλες και τα σοτάρετε, ανακατεύοντάς τα, για 5 λεπτά ώσπου να πάρουν χρώμα. Τα πασπαλίζετε με το αλεύρι, προσθέτετε και τη μουστάρδα και τη διαλύετε ενώ ανακατεύετε τα λαχανικά. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει έως ότου απορροφηθεί το μισό κρασί. Ρίχνετε και τον ζωμό στο σκεύος, το σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Ρίχνετε από πάνω τα σπαράγγια και τα κουκιά και χωρίς να ανακατέψετε πια το φαγητό το αφήνετε να σιγοβράζει, σκεπασμένο, για άλλα 8 λεπτά. Προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, τα μυριστικά και αλατοπιπερώνετε. Το φαγητό αυτό θέλει για συντροφιά ένα ζυμωτό ψωμί με ωραία χοντρή κόρα.

Της Θάλειας Τσιχλάκη, από το ΒΗΜagazino
φωτό: Παύλος Τσοκούνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου