Τα Χριστουγεννα ερχονται! Γαλοπουλα με γεμιση


Υλικά για 8 άτομα

Για τη γαλοπούλα:
1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλατοπίπερο
1 κ.σ. φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο, ή ξερό
χυμό από ½ πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 αυγό, χτυπημένο
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη, σε κυβάκια
200 ml ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή σε κύβο)

Για τη γέμιση:
300 γραμμ. συκωτάκια πουλιών, κατεψυγμένα (στα σουπερμάρκετ)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200 γραμμ. κάστανα, προβρασμένα (στα σουπερμάρκετ)
50 γραμμ. σταφίδες ξανθές
100 γραμμ. κουκουνάρι
2 κ.σ. κονιάκ
2 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση: Ζεματίζουμε τα συκωτάκια για περίπου 5 λεπτά σε νερό που βράζει, και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα συκωτάκια, τα κάστανα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι, τα φέρνουμε μία βόλτα και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 8 λεπτά ώσπου να σωθούν τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσουν, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τον μαϊντανό και το τυρί και ανακατεύουμε καλά με προσοχή.

Για τη γαλοπούλα: Βάζουμε τη γαλοπούλα σε ευρύχωρο ταψί, την αλείφουμε με λάδι, την αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και μέσα στην κοιλιά, προσθέτουμε το εστραγκόν και την περιχύνουμε, αν θέλουμε, με χυμό από ½ πορτοκάλι. Βουτάμε τα χέρια μας στο χτυπημένο αυγό, παίρνουμε λίγη γέμιση, την κάνουμε μπαλίτσα και τη βάζουμε στην κοιλιά της γαλοπούλας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ώσπου να τελειώσει η γέμιση ή να γεμίσει η κοιλιά. Τη ράβουμε ή την κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Ρίχνουμε επάνω στη γαλοπούλα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, την περιχύνουμε με τον ζωμό λαχανικών και την ψήνουμε στον φούρνο στους 220οC για 20 λεπτά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνουμε για ακόμη 2 ώρες.

• Μπορούμε, αν θέλουμε, να κάνουμε με μια σύριγγα ενέσεις κονιάκ στη γαλοπούλα προτού την ψήσουμε, για περισσότερη νοστιμιά.
• Αν μας περισσέψει γέμιση, μπορούμε να την τυλίξουμε σε λαδόκολλα και να την ψήσουμε δίπλα στη γαλοπούλα για περίπου 30 λεπτά ή να τη βάλουμε στην κατάψυξη για κάποια άλλη στιγμή.

Του Μάκη Γεωργιάδη (ΒΗΜΑgourmet)
φωτό: Παύλος Τσοκούνογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου