Τι τρώμε; Ντομάτες



Η ντομάτα αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες. Είναι πολύ φτωχή σε θερμίδες και για το λόγο αυτόν μια έξοχη τροφή για αδυνάτισμα.
Η ντομάτα είναι ωφέλιμη διότι μεταξύ άλλων περιέχει τη λυκοπένη. Η λυκοπένη βοηθά στην καρδία, στα αγγεία και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.
Η λυκοπένη ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών. Υπάρχει μέσα στις ντομάτες, γκουάβες, φράουλες, καρπούζια και άλλα χρώματος κόκκινου, φρούτα ή λαχανικά.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι πολύ ωφέλιμες στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι επιδιορθώνουν τις βλάβες που δημιουργούνται λόγω της οξείδωσης στα κύτταρα, στους ιστούς και στα όργανα. Έτσι, οι ουσίες αυτές καταπολεμούν φαινόμενα όπως αυτά της γήρανσης και της καρκινοποίησης.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η λυκοπένη είναι καλή για την καρδιά διότι μειώνει την ποσότητα της οξειδωμένης LDL-χοληστερόλης, αυτής που αποκαλείται συνήθως σαν κακή χοληστερόλη.
Η ντομάτα περιέχει πολύ βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας. Τα δυο τρίτα της ημερήσιας ανάγκης μας στη βιταμίνη αυτή καλύπτονται ήδη από δυο μέτριες ντομάτες.
Η ντομάτα περιέχει επίσης σε αφθονία φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την αναδόμηση και την αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού. Όσοι παίρνουν φάρμακα, πίνουν πολύ αλκοόλ ή καταναλώνουν πολύ κρέας, όπως επίσης οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι καλό να καταναλώνουν πολλές ντομάτες, λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε φολικό οξύ.
Το θαυματουργό αυτό φυτό περιέχει και βιταμίνη Ε που επιδρά θετικά στη γονιμότητα, βιταμίνες από την ομάδα του συμπλέγματος Β για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και για γερό νευρικό σύστημα, όπως και χρώμιο, το οποίο είναι πολύτιμο κυρίως τους διαβητικούς, επειδή βοηθά σε διαταραχές κατά την αξιοποίηση του σακχάρου.
Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Α εμπλέκεται στο σχηματισμό και στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας, των μαλλιών και στο σμήγμα της μεμβράνης. Μας βοηθά στο να βλέπουμε στο σκοτάδι και είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των οστών, δοντιών και την αναπαραγωγή.
Περιέχει επίσης σελήνιο, που ανήκει στις ουσίες που προστατεύουν από τον καρκίνο, επειδή παίζει σημαντικό ρόλο για το ανοσοποιητικό σύστημα, κάλιο για την υποστήριξη της καρδιακής λειτουργίας, μαγνήσιο ενάντια στα συμπτώματα του στρες και τις μυϊκές κράμπες, όπως επίσης και σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.

Πηγη: http://www.medlook.net/, pathfinder.gr

Το ξέρατε;

*Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφλουδίσουμε και να ψιλοκόψουμε ντομάτες είναι ο εξής: Αφαιρούμε τον ομφαλό από τις ντομάτες και τις χαράζουμε σταυρωτά με ένα μικρό μαχαίρι στο κάτω μέρος. Τις βουτάμε σε νερό που κοχλάζει για 15 δευτερόλεπτα και αμέσως τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε μπολ με πολύ παγωμένο νερό. Η φλούδα τώρα αφαιρείται εύκολα. Τις κόβουμε στα 4 και αδειάζουμε σχολαστικά τα σπόρια. Ετσι παίρνουμε τα 4 φιλέτα, τα οποία κόβουμε σε κυβάκια.

*Ένα ποτήρι ντοματοχυμός, μερικές σταγόνες ταμπάσκο και λίγο αλάτι δημιουργούν το γνωστό κοκτέιλ bloodymary, που έχει μοναδική γεύση.

*Για ένα θρεπτικό ελιξίριο φτιάξτε μια σαλάτα με ντομάτα, αβοκάντο και κρεμμύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου