Τι τρώμε; Ρόκα


*Στην ορολογία των βοτάνων η ρόκα σημαίνει «απάτη», καθώς το βράδυ απελευθερώνει ένα υπέροχο άρωμα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια...της μέρας δεν αποπνέει καμία μυρωδιά. Υπάρχουν όμως και άλλα, πολύ σημαντικότερα, που ίσως δεν γνωρίζετε για τη ρόκα...


*Σε ένα ρομαντικό δείπνο αντί για μαρούλι προτιμήστε τη ρόκα, που όχι μόνο δεν απειλεί τη σεξουαλική σας ορμή αλλά θεωρείται και ιδιαίτερα αφροδισιακή. Για να ενισχύσουν τη διάθεση των ανδρών τους, οι Ιταλίδες μεταδίδουν μια συνταγή από μάνα σε κόρη. Πρόκειται για ένα μείγμα φυτών: άνηθο, εστραγκόν, κάρδαμο, φάβα, καρύδι, κρεμμύδι, τσουκνίδα, μαϊντανό, κουκουνάρι, πράσο και ρόκα (το βασικό συστατικό). Κατά τα άλλα, απαγορευόταν στους στρατιώτες να τρώνε σαλάτα ρόκας για να αποφεύγονται ερωτικές παρεκτροπές που μπορούσε να προκαλέσει η κατανάλωση της.

Οι Έλληνες το μαρούλι θεωρούσαν αναφροδισιακό και οι Πυθαγόρειοι το αποκαλούσαν «ευνούχο»!

*Για πικάντικη γεύση στις σαλάτες και το φαγητό σας, επιλέξτε τη ρόκα. Υπέροχη σαλάτα σκέτη ή με μαρούλι ντομάτα και κρεμμύδι. Δίνει ξεχωριστή γεύση στο σπανάκι. Απλά προσθέστε ρόκα και μαγειρέψτε το σπανακόρυζο όπως ξέρετε. Η ρόκα είναι άριστη πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και πολύ καλή ασβεστίου.

*Τοποθετείτε σε 1 λίτρο νερό 30 γρ. κεντρί τσουκνίδας, 30 γρ. κολλιτσίδα και 30 γρ. ρόκα. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για 15 λεπτά περίπου και αφού κρυώσει ξεπλένετε τα μαλλιά σας. Μια λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι βοηθάει τα μαλλιά να μεγαλώσουν γρήγορα και να γίνουν πιο δυνατά και λαμπερά.

*Αν χρησιμοποιήσετε τη ρόκα για να νοστιμίσετε το φαγητό σας, τότε συλλέξτε την προτού ανθοφορήσει. Αν όμως τη θέλετε για θεραπευτικούς λόγους, συλλέξτε την κατά την ανθοφορία της.

*Από πολύ νωρίς οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρόκας ήταν γνωστές. Ο Αγάπιος Μοναχός ο Κρης είπε σχετικά με τη ρόκα το 15ο αιώνα: «Η ρόκα, το κάρδαμο και το σέλινο είναι θερμά και χωνευτικά. Σκανδαλίζουν τη σάρκα και είναι καλύτερο να τα τρώει κανείς μαζί με ψυχρά χόρτα (μαρούλια, αντίδια, γλιστρίδα)». Συμπληρωματικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφροδισιακές ιδιότητες της ρόκας είχαν ήδη διαπιστωθεί από τα ρωμαϊκά χρόνια. Σύμφωνα και με την πορτογαλική ιατρική παράδοση, η ρόκα χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς: έχει χωνευτική, διουρητική, τονωτική και καθαρτική δράση. Προλαμβάνει το σκορβούτο (skurvy).

*Όλα τα χόρτα και τα λαχανικά με σκούρα φύλλα ή σκούρο πράσινο χρώμα, όπως το μπρόκολο, τα βλίτα, η ρόκα, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου