Ουκρανική (ρώσικη) σούπα - Μπορς (παντζαρόσουπα)


Υλικά:
1 κιλό κρέας, κατά προτίμηση βοδινό (ή μοσχάρι),
3 μέτρια κρεμμύδια,
2 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα),
2 μέτριες πατάτες,
2 καρότα,
2 φλιτζάνια του τσαγιού λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα,
1 κουταλιά της σούπας σέλινο, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός, 1 κουταλιά της σούπας άνηθο,
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (η ελαιόλαδο),
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας,
1 κουταλιά της σούπας ξίδι, αλάτι, πίπερι


Πλένουμε και κόβουμε σε κομματάκια (μέγεθος καρυδιού) κρέας, και το βάζουμε να βράσει με αλατισμένο νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει, μέχρι να γίνει έτοιμο. Κόβουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τα καρότα σε μικρά κομματάκια και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και το σέλινο.Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο (η με το ελαιόλάδο), ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε τα καρότα και τις πατάτες και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Τότε προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο αφήνουμε να σιγοβράζουν για 5 λεπτα. Μετά ρίχνουμε τα παντζάρια, προσθέτουμε το ζωμό και τα κομματάκια του κρέας, προσθέτουμε το αλατοπίπερο ανάλογα τη γεύση που θέλουμε και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι (σμετάνα – ρώσικα) μέσα στο οποίο έχετε ρίξει ένα-δυο σταγόνες λεμόνι ή λίγη ξινή κρέμα.
* Αν σας αρέσει το σκόρδο μπορείτε να το προσθέσετε ψιλοκομμένο μαζι με τα παντζάρια.
* Στην εποχή της νυστίας φτιάχνεται χωρίς κρέας με τα βραστά φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ξέρετε ότι....
Το μπορς θεωρείται ότι προήλθε από την Ουκρανία. είναι επίσης τμήμα της τοπικής διατροφής των ανατολικο-ευρωπαίων καθώς και εθνικών ομάδων της κεντρικής Ευρώπης. Η λέξη “μπορς” στην αρχαία σλάβικη γλώσσα σημαίνει “παντζάρι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου